Huishoudens verbruiken tegenwoordig veel meer stroom dan vroeger het geval was. Dat is logisch, want we hebben nu veel meer elektrische apparaten. En hoewel fabrikanten steeds meer aandacht besteden aan de energiezuinigheid van die apparaten, blijven de energieprijzen onverminderd stijgen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om bewuster met energie om te gaan en uw maandelijkse energiekosten omlaag te brengen. Intechneau heeft een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet.

#1. Probeer sluipverbruik zoveel mogelijk te voorkomen

Wanneer we spreken over sluipverbruik dan hebben we het over apparaten die elektriciteit verbruiken zonder dat u daar iets aan heeft. ‘Lekkende elektriciteit’ wordt dit ook wel genoemd. Voorbeelden van sluipverbruik zijn bijvoorbeeld de televisie die altijd op stand-by staat en het lampje van de stekkerdoos die brandt maar waar geen werkende apparaten zijn ingeplugd. Het gaat vaak om zeer kleine hoeveelheden stroom die weglekken. Echter loopt dit op den duur natuurlijk wel op. Kijk eens rond in uw huis om te zien of er bij u ook sprake is van sluipverbruik. Probeer dit te beperken door elektrische apparaten volledig uit te schakelen, of indien nodig gewoon de stekker uit het stopcontact te trekken. 

#2. Kijk naar het energielabel als u een nieuw apparaat aanschaft 

Wanneer u een nieuw apparaat aanschaft, dan kijkt u waarschijnlijk naar de aanschafprijs. Maar als u écht wilt besparen, dan moet u ook naar het energielabel kijken. Als u bijvoorbeeld een goedkope wasmachine koopt die relatief veel energie verbruikt, dan bent u uiteindelijk duurder uit dan wanneer u voor een iets duurder maar energiezuiniger model zou kiezen. Energielabels kunnen soms wel enigszins misleidend zijn. Nieuwe koelkasten bijvoorbeeld, dienen volgens de huidige wetgeving minimaal energielabel A+ te hebben. Men zou dan denken dat het een energiezuinige koelkast betreft. Maar als u echt een zuinige koelkast wilt, dan moet u op zoek gaan naar een exemplaar met energielabel A+++. Om een lang verhaal kort te maken: kijk altijd naar het energielabel van het apparaat dat u aanschaft. Niet alleen bij witgoed, maar ook bij koffiemachines, blenders, ventilators, stijltangen en andere elektrische apparaten.

#3. Ga bewust om met uw verlichting

Net zoals witgoed zijn ook lampen tegenwoordig voorzien van een energielabel. De meest zuinige klasse is momenteel klasse A++. Heeft u nog oude gloeilampen of halogeenlampen in huis? Dan is het zeker aan te raden om deze te vervangen door ledlampen. Deze verbruiken niet alleen minder energie, maar gaan ook vele malen langer mee dan andere lampen. Naast het gebruiken van energiezuinige lampen is het natuurlijk ook belangrijk dat u bewust omgaat met uw verlichting. Door optimaal gebruik te maken van daglicht (bijvoorbeeld door lichtdoorlatende raambekleding op te hangen) hoeft u bijvoorbeeld minder lampen aan te doen. 

#4. Ga slim om met grootverbruikers

Uw koelkast is een van de apparaten in huis die altijd aan staat. Deze rekenen we dan ook tot wat we grootverbruikers noemen. Het is aanschaffen van een energiezuinige koelkast is dan ook zeker aan te raden. Echter is ook de manier waarop u uw koelkast gebruikt van invloed op hoeveel energie dit apparaat op jaarbasis verbruikt. Heeft u een grote koelkast die eigenlijk altijd grotendeels leeg is? Dan is het zeker de moeite waard om deze in te ruilen voor een kleiner model – die verbruikt sowieso minder stroom. Let er ook op dat u de deur van de koelkast niet onnodig lang open laat staan en dat de deur goed sluit (vervang tijdig de rubbers). Indien er ijsvorming op de achterzijde van de binnenkant ontstaat, laat de koelkast dan ontdooien en maak deze schoon alvorens u hem weer aanzet.

#5. Vervang tijdig uw CV-ketel

Behalve uw koelkast behoort ook uw CV-ketel tot de grootverbruikers in uw huishouden. Moderne CV-ketels zijn veel zuiniger dan modellen van een jaar of vijftien geleden, dus als u nog een oude CV-ketel heeft die zijn beste tijd gehad heeft, is het zeker de moeite waard om deze te vervangen door een nieuwere HR-ketel. Ook hierbij geldt dat de modellen die goedkoop zijn in aanschaf, niet altijd de meest energiezuinige opties zijn. Laat u dan ook goed adviseren als u een nieuwe ketel wilt aanschaffen. 

Snel informatie of een offerte aanvragen

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:30 uur
Zaterdag
08:00 - 16:00 uur
© Intechneau 2024 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl